Vartësia e Substitolit

 • strict warning: Non-static method view::load() should not be called statically in /home/wwwhero/public_html/alb/sites/all/modules/views/views.module on line 906.
 • strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_validate() should be compatible with views_handler::options_validate($form, &$form_state) in /home/wwwhero/public_html/alb/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 607.
 • strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_submit() should be compatible with views_handler::options_submit($form, &$form_state) in /home/wwwhero/public_html/alb/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 607.
 • strict warning: Declaration of views_handler_filter_boolean_operator::value_validate() should be compatible with views_handler_filter::value_validate($form, &$form_state) in /home/wwwhero/public_html/alb/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter_boolean_operator.inc on line 159.
 • strict warning: Declaration of views_plugin_style_default::options() should be compatible with views_object::options() in /home/wwwhero/public_html/alb/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_style_default.inc on line 24.
 • strict warning: Declaration of views_plugin_row::options_validate() should be compatible with views_plugin::options_validate(&$form, &$form_state) in /home/wwwhero/public_html/alb/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_row.inc on line 134.
 • strict warning: Declaration of views_plugin_row::options_submit() should be compatible with views_plugin::options_submit(&$form, &$form_state) in /home/wwwhero/public_html/alb/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_row.inc on line 134.

Substitoli (Sulfati i Morfinës) është një analgen gjysmë-sintetik, shumë i fuqishëm dhe opioid me veprim të gjatë. Substitoli është një agonist i plotë opioid me mundësi të lartë abuzimi i ngjashëm me mofrinën e ligjshme ose të jashtëligjshme.

Substitoli është një medikament oral i kontrolluar me dy indikacione mjekësore:

 • për menaxhimin e dhimbjeve të rënda kronike kur një nevojitet një analgjen opioid i vazhdueshëm gjatë ditës dhe natës për një periudhë të gjatë kohe;
 • në terapinë e zëvendësimit opioid për të mjekuar vartësinë ndaj Heroinës.

Substitoli prodhohet në Austri dhe është i disponueshëm ligjërisht në 5 shtete të Europës Qëndrore dhe Lindore. Në SHBA ilaçi i ngjashëm shitet nën emrin Morphine Sulfate ER (ER – Lëshim i Zgjatur).

Substitoli është i disponueshëm në formë pilulash prej 120mg (ngjyrë jeshile) dhe 200mg (ngjyrë e kuqe) për marrje orale.

Pilulat e substitolit duhet të gëlltiten komplet dhe nuk duhet të priten, thyhen ose treten.

Përdorimi i pilulave të thyera ose të tretura të Substitolit (mund edhe të injektohen në mënyrë intravenoze) është një mënyrë për të abuzuar me Susbstitolin me qëllimin për tu droguar. Pilula të thyera ose iv. Injeksionet çojnë në çlirimin e hershëm dhe thithjen e dozës fatale me morfinë.  Rastet e mbidozës, arrestet e frymëmarrjes dhe ato kardiake që rezultojnë në vdekje në rastin e abuzimit me Substitol nuk janë të rralla.

Substitoli është një opioid shumë vartës, abuzimi me të cilin shkakon vartësi në mënyrë të pashmangshme.

Me Substitolin mund të abuzohet po në të njëjtën mënyrë si me çdo opioid tjetër. Këto mënyra janë:

 • -përdorimi i Substitolit së bashku me Heroinën;
 • -përdorimi i kombinuar i Substitolit me droga të tjera ose alkool;
 • -përdorimi i Substitolit në mënyra intravenoze ose në doza më të larta se sa rekomandohet;
 • -gënjimi i mjekut rreth simptomave të tërheqjes me qëllimin për të marrë doza më të larta Substitoli;
 • -vizitimi i mjekëve të ndryshëm në të njëjtën kohë duke përdorur emra të ndryshëm;
 • -blerja dhe shitja e Substitolit në rrugë.

Normalisht doza ditore prej 200-400mg Substitoli është mjaftueshëm për të mbuluar të gjitha simptomat e tërheqjes nga çdo dozë Heroine. Sidoqoftë, shumica e pacientëve që janë në terapinë e zëvendësimit me Substitol për shkak të rritjes të shpejtë të tolerances përdorin jo më pak se 600-1000mg Substitol çdo ditë pa ndonjë tendencë për të ulur dozën. Situata mund të shpjegohet si tërheqje e Substitolit nga shumë të droguar për shkak të efektit të saj të theksuar euforik, i cili është më i lartë se ai i Medatodonit dhe më afër me atë të Heroinës. Dëshira e papërballueshme për tu “droguar” me Substitol është shkaku kryesor i abuzimit. Duke qenë nga natyra një medikament ngjashëm morfinës, Substitoli krijon shepjt një vartësi të fortë fizike dhe mendore ndaj saj. Vartësia ndaj Substitolit është një problem serioz mjekësor. Nga ana klinike efektet pozitive dhe efektet anësore të Substitolit, si edhe, simptomat e tërheqjes nga Substitoli janë të ngjashme me ato të çdo opioidi tjetër. (shiko faqen "Vartësia Opioide”).

Vartësia ndaj Substitolit duhet të konsidorohet nga ana mjekësore.

Nëse veprohet në mënyrë profesionale, vartësia ndaj substitolit mund të mbizotërohet. I droguari me substitol e ka të pamundur të arrijë procesin e “pastrimit” vetëm. Ngjashëm me procesin e mposhtjes të vartësisë ndaj heroinës ose metadonit, hapi i parë në mjekimin e vartësisë ndaj substitolit është detoksifikimi i drogës.

Procesi i detoksifikimit nga Substitoli që ne ushtrojmë në klinikën tonë përbëhet nga dy pjesë. Pjesa fillestare është një prerje graduale e dozës gjatë ditëve të para. Ndihmon për të ulur dozën e Substitolit dhe për të minimizuar shkallën dhe rëndësinë e simptomave të tërheqjes. Ndërkohë që programi i pakësimit vazhdon dhe simptomat e tërheqjes bëhen gjithnjë e më intensive, pacienti shkon në pjesën e dytë të detoksifikimit, i ashtuquajturi detoksifikim i shpejtë opioid me qëllimin për të përfunduar procesin e pastrimit brenda pesë ditësh. Detoksifikimi i shpejtë në vetvete përbëhet nga dy procedura me ndihmë anestezie me 6-8 orë, secila me intervale prej dy ditësh midis tyre. Metoda e detoksifikimit të shpejtë të drogës është e sigurt dhe lejon për të eliminuar deri në 90% të simptomave të tërheqjes në mënyrën më të rehatshme dhe me më pak dhimbje për pacientin.

Pasi të jetë pastruar, është jetësore që kujdesi dhe ndigma e substitolit të vazhdojë ndërsa ai/ajo fillon të mësohet me një jetë të rregullt. Në mënyrë të paevitueshme do të ketë momente dobësie, kohë të vështira dhe kthime prapa, por në procesin e vazhdueshëm të shërimit nga vartësia e substitolit është i pacmuar shpërblimi i një jete të lirë nga vartësia e drogës.