Vartësia ndaj Heroinës

 • strict warning: Non-static method view::load() should not be called statically in /home/wwwhero/public_html/alb/sites/all/modules/views/views.module on line 906.
 • strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_validate() should be compatible with views_handler::options_validate($form, &$form_state) in /home/wwwhero/public_html/alb/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 607.
 • strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_submit() should be compatible with views_handler::options_submit($form, &$form_state) in /home/wwwhero/public_html/alb/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 607.
 • strict warning: Declaration of views_handler_filter_boolean_operator::value_validate() should be compatible with views_handler_filter::value_validate($form, &$form_state) in /home/wwwhero/public_html/alb/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter_boolean_operator.inc on line 159.
 • strict warning: Declaration of views_plugin_style_default::options() should be compatible with views_object::options() in /home/wwwhero/public_html/alb/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_style_default.inc on line 24.
 • strict warning: Declaration of views_plugin_row::options_validate() should be compatible with views_plugin::options_validate(&$form, &$form_state) in /home/wwwhero/public_html/alb/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_row.inc on line 134.
 • strict warning: Declaration of views_plugin_row::options_submit() should be compatible with views_plugin::options_submit(&$form, &$form_state) in /home/wwwhero/public_html/alb/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_row.inc on line 134.

Heroina (Diacetilmorfina) është një opioid gjysmë-sintetik i përpunuar nga Morfina. Heroina është një substancë e jashtëligjshme dhe shumë vartëse me një efekt të fortë euforik. Është opiati më i abuzuar në ditët e sotme.

Heroina u sintetizua në vitin 1874, dhe si fillim dhe në mënyrë ironike u përdor për të mjekuar vartësinë ndaj morfinës. Në ditët e sotme Heroina njihet si vartësi më shkatërrues dhe më i dhimbshëm në botë i cili dëmton trupin dhe psikikën së bashku. Akoma heroina është një gjendje e shërueshme, shërimi mund të jetë një proces shumë i gjatë.

Format. Heroina e pastër është një pluhur i bardhë me shije të hidhur. Heroina e rrugës rrallëherë është e pastër. Heroina e rrugës ndryshon në ngjyrë nga ngjyra e bardhë e pastër në ngjyrë kafe të errët për shkak të papastërtive: sheqer qumështi, qumësht pluhur ose kininë.  Forma e zezë e drogës njihet si “katran i zi” dhe prodhohet më së shumti në Meksikë. Prodhuesit e tjerë më të mëdhenj të heroinës janë Afganistani, Pakistani, Burma, Tajlanda, Vietnami, Kolumbia.

Rrugët e marrjes. Heroina mund të injektohet, thithet se të pihet. Të tre format e marrjes janë vartëse. Shumë përdorues fillojnë të përdorin heroinën në formën e gëlltitjes, dhe pastaj kalojnë në injeksionet intravenoze pasi toleranca ndaj heroinës rritet. Injeksionet mundësojnë efekt më të shpejtë dhe efekte më të forta euforike në brenda pak sekondash. Në raste të nuhatjes ose thithjes, efektet e heroinës ndihen zakonisht brenda 15-20 minuta pa prodhuar nxitim. Në fakt dëshira për të shpejtuar shtyn përdoruesit e heroinës drejt injektimit.

Efektet e Drogës.

Eufori. Një prej arsyeve të cilat e bëjnë heroinën kaq vartëse është aftësia për të prodhuar një lëndë “rush” ose "high” Rush është përshkruar si ngjashëm me atë të orgazmës dhe zgjat nga disa sekonda deri në një minutë. E ngjashme me çlirimin seksual, rush jep një çlirim të tensionit për përdoruesin. Pas "rush” fillestar largohet, gjendja e mëposhtme mund të përshkruhet si diçka midis përgjumjes dhe vigjilencës. Kjo gjendje quhet te qenit “përgjumësh”. Heroina është një depresant. Për shkak të efektit qetësues në sistemin qendror nervor, përdoruesi përjeton ndjenjën e intensitetit të kënaqshëm, sikur trupi të ishte i mbështjellë në një rrobë të leshtë. Përdoruesi ndihet larg nga ngjarjet që e rrethojnë. Ko-ordinimi dhe përqendrimi ulen. Të folurit bëhet i paqartë dhe i ngadaltë. Gjykimi mjegullohet për disa orë pas një doze. Çdo problem ose stres që përdoruesi mund të ketë në jetë duket shumë larg gjatë kësaj kohe. Kjo gjendje mund të përshkruhet si një gjendje e një mirëqenieje të lartë, rehati e brendshme ekstreme ose kënaqësi e thellë.

Efekte të tjera të menjëhershme. Heroina ngadalëson aktivitetin e sistemit nervor qendror. Kushtet veçanërisht të rëndësishme në këtë aspekt (në rastet e dozave më të larta një mbidozë mund të bëhet kërcënuese për jetën) janë: funksione të dëmtuara të frymëmarrjes (frymëmarrje të dobëta dhe të ngadalta), ulje të tensionit të gjakut dhe ulje të ritmit të zemrës. Mund të ndodhin edhe simptoma të tjera: zgjerim i bebeve të syrit, tharje e gojës, refleks kolle, përzierje, vjellje, djersitje, krruajtje, ulje të aftësive seksuale.

Efektet afatgjata. Efektet afatgjata nga përdorimi i heroinës mund të jenë shkatërruese, veçanërisht nëse një i droguar vazhdon abuzimin me drogën pa kërkuar ndihmë mjekësore. Ka pasoja negative fizike, mendore dhe shoqërore që lidhen me vartësinë. Pas një periudhe kohe, vartësia ndaj heroinës krijon një numër problemesh fizike të cilat janë: deficit serioz imunitar, cënueshmëri ndaj të gjitha sëmundjeve infektuese ((HIV/AIDS, TB, Hepatiti B dhe C); probleme me mëlçinë, frymëmarrjen, zemrën; çarje të venave, formime të lungave në lëkurë, trombozë venash; kapsllëk kronik; çrregullim të menstruacioneve, shterpësi në gratë, impotencë në meshkujt; zakone të dobëta ushqyerje, humbje në peshë; çrregullime të forta emocionale dhe dëmtim i aftësive njohëse.

Vartësia.

Vartësi psikologjike. Vartësia ndaj heroinës fillon me një vartësi molisjeje, shkatërruese pas përdorimit të drogës çlodhëse. Nga këndvështrimi kimik, vartësia mund të shpjegohet si ulje e aftësisë të trurit të përdoruesit për të prodhuar sasi të mjaftueshme opiatesh endogjeni për shkak të pranisë të vazhdueshme të opiateve që pompohen në mënyrë artificiale në trup. Pavarësisht të gjitha pasojave negative, përdoruesit e heroinës ndihen të paaftë për tu larguar nga kthetrat e vartësisë. Heroina shkakton vartësi të fortë fizike dhe mendore, merr kontrollin e mendjes dhe të trupit. Droga bëhet për të droguarit një mënyrë për të përjetuar diçka pozitive në jetët e tyre. Ata ndahen shpejt nga bota në dy grupe: njerëzit me të cilit përdorin heroinë dhe njerëzit që nuk marrin drogë. Bota e tyre ngushtohet shumë shpejt deri në pikën e marrjes dhe përdorimit të drogës. Çdo gjë tjetër bëhet pa kuptim. Ata bëhen të paduruar, të irrituar dhe armiq. Zakonisht janë të depresuar. Ata i shtyjnë njerëzit përfshirë edhe familjarët e tyre larg me argumente të vazhdueshme dhe nxehen pa ndonjë arsye të dukshme. Problemet me vartësinë ndaj heroinës mund t’i bëjë të ndihen të turpëruar, të dobët dhe të neveritur me veten. Ata që abuzojnë me heroinën shumë shpejt humbin punën dhe kanë probleme serioze financiare. Me qëllim që të marrin para për drogën ata vjedhin nga familja, miqtë, biznesi i tyre. Përfshihen shumë lehtë në disa lloje sjelljeje të jashtëligjshme.

Vartësia psikologjike. Toleranca dhe tërheqja.

Së bashku me vartësinë psikologjike, një i droguar me heroinë zhvillon një vartësi psikologjike ndaj drogës, të karakterizuar nga rritja e tolerancës ndaj drogës dhe shfaqje e një simptome tërheqjeje. Toleranca përcaktohet si një nevojë e rritur për doza më të larta të drogës me kalimin e kohës për të arritur efektin e dëshiruar euforik. Do të thotë që trupi mësohet me efektet e heroinës. Prandaj vjen një moment kur efektet euforikë të heroinës zhduken, por trupi është mësuar me pasjen e drogës në sistemin e tij dhe ka nevojë për të që të funksionojë "normalisht". Nëse përdoruesi nuk e merr heroinën rregullisht, ai/ajo do të fillojë të përjetojë simptoma tërheqjeje.

Tërheqja nga heroina do të fillojë nga katër -gjashtë orë pas marrjes të parë, kur përdoruesi ndihet i irrituar, në ankth, nervoz pasi droga largohet nga trupi. Tërheqja fizike mund të zgjatë deri në 12 ditë, me intensitetin mesatar në ditën e 4rt, dhe pastaj duke u zhdukur në ditën e 9të.  Meqenëse zakonisht jo kërcënuese për jetën, tërheqja nga heroina është një gjendje e dhimbshme dhe shumë stresuese, e cila e bën një sfidë për shumë përdorues të drogës që të largohen prej saj. Simptomat e zakonshme fizike të tërheqjes janë: zmadhim i bebeve të syrit, dhimbje të forta në muskuj, shpinë, këmbë dhe kyçe; përzierje dhe vjellje, ngushtim i stomakut, diarre, të dridhura dhe mornica, djersitje, rrjedhje hundësh, lotim sysh, gogësitje; nervozizëm ekstrem dhe pagjumësi Spazma muskulore në këmbë i bëjnë që të gjuajnë. Këmbët “gjuajtëse” është një simptomë shumë tipike nga tërheqja prej opiateve. Simptomat psikologjike përfshijnë ankthin, disforinë, depresionin, dëshira të papërballueshme për heroinë.

Brenda një jave, ndërsa shumica e simptomave qetësohen, pacienti zakonisht përjeton disa dobësi dhe dhimbje emocionale, të karakterizuara nga ndjenja e fajit dhe turpit. Luhatje të shpeshta të humorit, rritim, çrregullime të gjumit, djersitje natën janë tipike. Tërheqja mendore ose emocionale nga heroina zgjat pak javë. Vuajtja emocionale është shpesh shumë e madhe duke qenë shkaku më i zakonshëm i rikthimit.

Mjekimi.

Vartësia ndaj heroinës është sëmundje shumë e dëmshme, por e kurueshme. Vartësia fizike dhe mendore ndaj heroinës është kaq e fortë saqë asnjë person nuk mund ta thyejë ciklin e vartësisë ndaj heroinës vetë. Nevojitet ndihmë profesionale mjekësore, mjekim kompleks dhe i vazhdueshëm.

Ka disa Opsione Mjekimi Heroine, të cilat janë:

 • detoksifikimi opioid mjekësor dhe mjekimi i vartësisë psikologjike;
 • programet afatgjata Naltrexone
 • këshillimi, përfshirë 12 hapat e terapisë në grup;
 • terapia e zëvendësimit opiate

Klinika jonë nuk mbështet idenë e terapisë Metadone, pavarësisht se në shumicën e rasteve këmbimi banal i një prej vartësve opioid me një tjetër bëhet edhe më vartës. Sidoqoftë, në disa raste ne pranojmë përdorimin e terapisë Suboxone nën vëzhgim të lartë mjekësor si një mënyrë e efektshme për të tejkaluar vartësinë ndaj heroinës.

Pavarësisht metodave të tjera të mjekimit, ne jemi absolutisht të bindur se shërimi nga vartësia ndaj heroinës mund të arrihet vetëm me një mënyrë të sigurt dhe të efektshme duke përdorur programet komplekse të mjekimit ku detoksifikimi i drogës, mjekimi i vartësisë mendore, terapia afatgjatë Naltrexone dhe programet e këshillimit janë të përfshira në mënyrë të detyrueshme.